Szeniorok versus számítógépek

A projekt Szenior korúak tudásának hasznosítása, szeniorok aktivizálása tématerületén belül 2019. június 18-20.-án került megrendezésre a „Szeniorok infokommunikációs fejlesztése” című tanulmányút, melynek célja az időskorúakkal foglalkozó szakemberek tudáskapacitásának fejlesztése, preventív módszerek megismerése és elsajátítása a témában jártas szervezetek, egyesületek, helyi közösségek megismerése, meglátogatása és tapasztalataik megosztása révén. A háromnapos tanulmányútra Magyarországról, Erdélyből és Vajdaságból érkeztek a résztvevők.

A tanulmányút első napján a résztvevők a Röszkei Teleházat látogatták meg, hogy megismerkedjenek a Teleház főbb szolgáltatásaival és működésével. Céljuk és tevékenységük közé tartozik a teleház üzemeltetése, a számítógépes alkalmazások és az internet népszerűsítése, képzések szervezése, valamint idősek számára tartott informatikai képzések, foglalkozások megtartása. A nap második felében a résztvevők betekintést nyertek a Szent Rozália Házi Szolgálat informatikai csoportjának komplex működésébe. A csoport tagjai megfigyelték, hogy a gyakorlatban, hogyan zajlik a szenior korosztály infokommunikációs oktatása, valamint az idősek informatikai képzése, a kezdő csoporttól egészen a haladókig.

A résztvevők a második nap délelőttjén megtekintették a Földeáki Teleházat, melynek vezetője beszélt a Teleház szolgáltatásairól (internetezési lehetőségek, nyomtatás, fénymásolás, stb.), majd körbevezette a csoport tagjait a Teleház épületében, ezzel is bemutatva a Teleház működését, szabályzatát, valamint azt, hogy hogyan zajlik egy szenior csoport informatikai oktatása. A délután folyamán a résztvevők meglátogatták a Pitvarosi Teleházat. A csoport tagjai megfigyelték, hogy a tanulmányút által eddig megtekintett Teleházak között, olyan hasonlóságok merültek fel, mint a kisebb csoportos foglalkozások, valamint az időskorúak informatikai képzése.

A tanulmányút harmadik napján, a résztvevők a Szarvasi Városi Könyvtárat látogatták meg. A Könyvtár vezetője és könyvtárosa részletesen bemutatta, hogy a helybeliek számára, mely szolgáltatások vehetők igénybe. Ide tartozik leginkább a szenior korosztály számítógép használatának képzése és az ezzel kapcsolatos foglalkozások. A nap végén a résztvevők kiértékelték és rendszerezték a tanulmányút során szerzett tapasztalatokat és élményeket.

X

logo