Örömtánc, demens séta és zenegeragógia – egy tanulmányút tanulságai

    A projekt Szenior korúak tudásának hasznosítása, szeniorok aktivizálása tématerületén belül 2019. május 15-17-én került megrendezésre a „Szeniorok önkéntes tevékenysége” című tanulmányút, melynek célja az időskorúakkal foglalkozó szakemberek tudáskapacitásának fejlesztése, preventív módszerek megismerése és elsajátítása a témában jártas szervezetek, egyesületek, helyi közösségek megismerése, meglátogatása és tapasztalataik megosztása révén. A háromnapos tanulmányútra Magyarországról, Erdélyből és Vajdaságból érkeztek a résztvevők.   

    A tanulmányút első napjának délelőttjét a részvevők a Szegedi Ősz Idősotthonban töltötték. Az intézményi látogatás során a résztvevők megfigyelhették, hogy milyen szolgáltatások segítik az idősek mindennapi életét. A délután folyamán meglátogatták a bordányi Integrált Szociális és Egészségügyi Központban működő szenior csoportot, ahol a résztvevők különféle játékos formájú, mentális és manuális készségeket fejlesztő feladatokat végeztek a szenior csoport tagjaival közösen. A résztvevők az egyes feladatok között megismerkedhettek a mozgáskoordinációt fejlesztő szenior örömtánccal.

    A tanulmányút második napján a résztvevők a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot látogatták meg azért, hogy megismerkedjenek a nemzetközi együttműködésben kifejlesztett és hazánkban egyedülálló módon működő Demens séta programmal. A program keretében a résztvevők megismerték a reminiszcencia módszerét, melynek lényege az érzékszervek minél szélesebb körű bevonása a memóriarendszerek aktivizálása érdekében.

    A résztvevők a harmadik napon egy zenegeragógiai műhelyfoglalkozáson vehettek részt. A résztvevők így különféle módszertani eszközöket (énekhang, improvizáció, élő zene és mozgás) kreatívan kombináló foglalkozáson vehettek részt, megértve és átélve a speciálisan idősek igényeire kialakított zenei foglalkozások lényegét és jelentőségét.

    X

    logo