Női jelenlét és az Önkéntesség kultúrája

    2018. november 17-18-án került megrendezésre a „Női jelenlétért a közéletben” workshopsorozat 3. „Önkéntesség kultúrája” című műhelyfoglalkozása. A kétnapos workshopra Magyarországról, Erdélyből és Vajdaságból érkeztek a résztvevők.

    A workshop első foglalkozásán az önkéntesség és kommunikáció témakörén belül az agresszív, a passzív és az asszertív kommunikáció legfőbb sajátosságait tárgyalták a résztvevők.

    A délután folyamán az „üzenetek anatómiáját” vették górcső alá, amely szerint minden üzenetnek van egy tény, egy felhívás, egy kapcsolat és egy én-üzenet része. A résztvevők megbeszélték az egyes tényezőkkel kapcsolatos érzékenységüket, egyéni tapasztalataikat.

    A második nap első felében a jó és eredményes meggyőzés elemeit és lépéseit tárgyalták a résztvevők (hitelesség, közös pontok megtalálása, bizonyítékok felvázolása, érzelmi azonosulás, egyensúly ráció és érzelem között, tudatos készülés), ezt követően a tisztességes vitatkozás kultúrájával ismerkedtek meg.

    Délután az érdekellentétek megvalósulási formáit tekintették át, és különbséget tettek a harc, a játszma és a vita között. Ezt követően a résztvevők gyakorlati példákon, szituációs gyakorlatokon keresztül figyelhették és tapasztalhatták meg a tisztességes vita megvalósulási lehetőségeit.

    A záró foglalkozáson mindenki elmondta a saját, hétvégére vonatkozó tapasztalatait, legfontosabbnak tartott tanulságait, és a következő találkozásra vonatkozó szakmai elképzeléseit, igényeit.

    X

    logo